dobra kuchnia włoska w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, niemniej jednak również wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel i śliczne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania i lokalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rynek

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez znakomitych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary często tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wybornych regionalnych produktów – turyści na ogół szukają gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-grande-mamma/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy poszukują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich są w stanie o wiele lepiej zapoznać Kraków oraz jego okolice.