Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, które daje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie dania
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. restauracja włoska Kraków Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, piada oraz liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film